Om Safe selfie

- en plattform om utsatthet på nätet


Safe selfie är en plattform om utsatthet online med ofrivillig bild- och filmspridning på internet.


Caroline Engvall är författare journalist och föreläsare specialiserad på sexualbrott mot barn på nätet. Hon har skrivit flera böcker om barn i svensk sexhandel, bland annat 14 år till salu (2008), Skamfläck (2011), Skuggbarn (2013), Virtuell våldtäkt (2014) och deckarna Ärren vi bär (2017), Judasvaggan (2018) och aktuella Dockleken (2019). Hon driver sedan ett decennium flera projekt som hjälper barn som utsätts för brott på nätet, bland annat utbildningsmaterial för socialtjänst, skolor och rättsväsende, hjälpsajter (safeselfie samt intetillsalu), poddar (Vägen framåt – om barn och unga i svensk sexhandel, Ecpod samt Bemötandepodden), pjäser (14 år till salu) och tv-dokumentärer (Ingen riktig våldtäkt/SVT Dokument inifrån)– samt daglig spridning av kunskap på sociala medier. Caroline Engvall är också frekvent anlitad av medier för att kommentera aktuella brott mot barn och unga på nätet.
Hon är 2018 års Elise Lindqvist-pristagare, Årets modiga Mama, har pratat för riksdag och regering i frågan samt blivit engagerad av Drottning Silvia och prinsessan Sofia att prata om ämnet, både privat och för Childhood Foundation.
Caroline Engvall är också initiativtagare till , en nationell utbildningssatsning för elever i högstadiet i förebyggande arbete mot utsatthet på nätet. Safe selfie academy verkar förebyggande för såväl redan som blivande utsatta, deras kompisar samt blivande förövare (i samtal om attityder, normer och brott).

Caroline Engvall föreläser för såväl unga som vuxna om sex som ångestdämpning, barn i svensk sexhandel, inhemsk människohandel med barn samt konsekvenserna av ofrivilligt spridda sexuella bilder och filmer på internet.

Tack till alla sakkunniga som har bidragit med sin kunskap till safeselfie.se: Linda Jonsson (socionom och doktorand vid Linköpings universitet), Carl Göran Svedin (professor i barnpsykiatri vid Linköpings universitet) och Åsa Landberg, leg psykolog.

Safeselfie.se är skapad med stöd av stiftelsen Idéer för livet och Caroline Engvalls ideella organisation Inte till salu.

Teknisk utveckling och foto: Mixmedia, Johan Almblad

Design: Gabriel Nordeborn.


Foto: Kate Gabor.

Följ på instagram